Inledning

Det är både annorlunda och utmanande tider vi lever i just nu. Den pandemi som sedan i mars har funnits i både Sverige och omvärlden påverkar oss alla. Även scouting har påverkats. Scoutmöten har hållits utomhus. Arrangemang och läger har gjorts om och fått byta form. Planeringsmöten har flyttat in framför en webbkamera. Men vi har fortsatt! Vi ställer inte in, vi ställer om! Under våren var det otroligt viktigt för tusentals barn att kunna gå till ett scoutmöte. Sommarens scoutläger fanns där och gjorde skillnad, oavsett om det var veckolångt läger, dagläger, läger utanför scoutlokalen eller i vilken form det än var. Höstens rekrytering visar än så länge en kontinuerlig påfyllning av nya scouter. För den som tvekade, så har det senaste halvåret verkligen visat varför scouting behövs i Sverige 2020, varför vi är en otroligt viktig pusselbit i att få samhället att fungera. Unga som gör världen bättre!

Det är nu dags för Demokratijamboree. Återigen har vi ställt om. Årets Demokratijamboree blir digital och kommer sträcka sig över en hel vecka, med start ena helgen och avslut den andra helgen. Ett av Sveriges största demokratiska möten för unga testar återigen nya former och utvecklas. För oss alla kommer det vara nytt och annorlunda, vilket samtidigt skapar nya möjligheter. Demokratijamboreens form den här gången möjliggör för exempelvis äventyraravdelningen, utmanarlaget eller alla kårens ledare att vara med under en eller flera delar. Det kanske blir under en diskussion om en motion som känns extra viktig, om ett mål i verksamhetsplanen eller under ett digitalt lägerbål.

Vi har nu kommit halvvägs i vår strategi, som sträcker sig från 2015 till 2025. Våra verksamhetsplaner som passerat har baserat sig på strategin och planen för de närmsta två åren är inget undantag. Vi vill fortsätta växa. Vi ser att vi växer genom vår fantastiska verksamhet, genom att starta ny verksamhet och dessutom genom att erbjuda scoutupplevelser i olika former. För att lyckas med detta behöver vi finnas i blickfånget för beslutsfattare i alla delar av vårt land. Vi behöver också ha ekonomiska resurser för att nå dit. Samtidigt ska varje scoutledare, i varje kår, känna att de har ett väl fungerande stöd, i form av program, utbildning, inspiration och stödsystem.

Det är mycket som ska göras och det är nu det är dags att ladda om för andra halvlek i vår strategiresa! Nästa gång vi syns fysiskt är det på Jamboree21, vårt nationella läger i slutet av juli 2021.

Tills dess, väl mött framför en digital skärm av något slag!

Scouternas styrelse