Lekfull demokratiskola för yngre scouter

12 november, 2020 av elisabethkorswing

Hur enkelt är det egentligen för barn att sätta sig in i vad demokrati är och innebär? I projektet Världsförbättrarna är fokus på att tillgängliggöra demokrati för de yngsta scouterna mellan 8-10 år. Tanken är att de på ett lekfullt sätt ska få testa vad det är och hur det fungerar i verkligheten.

 

– Det är ett av våra kärnvärden i scouterna att vi jobbar aktivt med demokrati och inkluderar alla, säger Sassa Orebring, projektledare för projektet Världsförbättrarna. Hon fortsätter: Men vi gör det på ett så naturligt sätt att vi ibland glömmer bort att förklara för de yngre och nu har vi möjligheten att verkligen ge scouterna en tydlig start i scouternas demokratiskola.

I demokratiskolan får barnen själva verktygen för att testa hur demokrati fungerar, hur de kan påverka med sin röst och varför demokratin är så viktigt i dagens samhälle.

– I och med att vi i år har en digital Demokratijamboree så kan Världsförbättrarprojektet bidra med olika aktivitetspaket och på så sätt se till att fler blir medvetna om att det är dags för stämma i scouterna och vad det kan innebära i den lokala scoutkåren, avdelningen samt patrullen. Kanske vi till och med kan få fler föräldrar att blir intresserade av vad som händer i år på vår stämma?

 

Vill du veta mer? Kontakta då gärna sassa.orenbring@scouterna.se

Läs mer som projektet Världsförbättrarna här >>

Läs mer om Scouternas demokratiskola här >>

 

Fredagen den 20 november kl.18-19 håller Sensus Demokratiskola som en del av programpassen i Demokratijamboree. Mer info och Zoom-länk här >>

 

Aktivitetspaket för Demokratijamboree

Här hittar du ett nytt aktivitets paket om demokrati som passar för de flesta åldrar. Alla scoutkårer har inte fysiska möten just nu och kan använda materialet som tänkt, men det finns mycket som fungerar bra även digitalt. Kanske med en liten anpassning. Du kan ladda ner den som pdf här:

Aktivitetspaket Demokrati >>

Förslag på digital anpassning

För det första finns Världsförbättrarnas film som ni kan visa eller låta alla titta på var för sig. Ett par av aktiviteter börjar med att man ska titta på filmen. Till exempel aktivitet 1 Hur går det till? Som även går bra att genomföra helt digitalt. Beroende på vilka digitala verktyg ni har kan den behöva justeras från att diskutera i patrullen till att gå laget runt istället. Det samma går bra att göra med första delen i aktivitet 2, men rollspelet och projektet kan vara klurigare att få till digitalt.

Det finns två ordbingo som båda fungerar digitalt. Aktivitet 3 är tänkt att användas under Demokratijamboree, så det är bara att köra på med den!

Det som finns i aktivitet 4 och i demokratihandboken går att ändra lite på för att bli en kul digital aktivitet.
Alla behöver demokratihandboken eller utskriven spelplan och ordlistan på sid 12 och 14 >>
I andra genomförandet, från att alla ska gå runt och fråga varandra till att ledaren förklarar orden utan att använda själva ordet och scouterna får skriva vilket nummer ledaren förklarar.

Exempel: ledaren förklarar först ordet ”dagordning”, då skriver scouterna 1 i den rutan när dom kommer på vad ledaren förklarar. Andra ordet ledaren förklarar är ”demokrati”, då skriver man två i den rutan. Tänk på att vara tydlig med att berätta vilken siffra det rör sig om. När man är klar (det behöver inte vara alla rutor) går man igenom de rätta svaren tillsammans. Ordlistan är bra att ha så scouterna kan kika om dom är osäkra, det kanske är första gången dom hör en del av orden.

Aktivitet 5 är en tipspromenad som går bra att genomföra digitalt som en frågesport med alternativ. Scouterna behöver bara papper och penna.